SEO is content nog steeds king

SEO-technieken: is content nog steeds king?



Regelmatig duiken er lijstjes op met “heilige” SEO-tips. Regeltjes waar elke zichzelf respecterende webschrijver zich aan houdt om de website van zijn klant zo hoog mogelijk te krijgen in de zoekresultaten van Google.

Google past deze criteria regelmatig aan. Willen ze de copywriters uit deze wereld pesten dan wel werkzekerheid bezorgen? Misschien, al gaan we ervan uit dat de jongens en meisjes uit Silicon Valley oprecht de best mogelijke websites willen voorschotelen aan hun gebruikers (een principe dat ze tegen betaling (SEA) gerust overboord willen gooien, maar goed).


Geschiedenis: van inhoud naar techniek


Dus Google wil met een reeks SEO-regels vooral ‘goede’ websites belonen en laat haar servers daarvoor elke website controleren. Als je de evolutie van deze SEO-regels op iets langere termijn bekijkt, lijkt het erop dat de pure schrijftechnieken aan belang verliezen. Een aantal jaar geleden ging het vooral om aanwezigheid van ‘kernwoorden’. Als je in een tekst bij wijze van spreken 20 keer het woord ‘tandpasta’ gebruikte, wist Google dat je site hoogstwaarschijnlijk over tandpasta ging en kwam je hoog in de zoekresultaten met die term. Het gevolg waren webteksten die dankzij een overdosis aan kernwoorden en synoniemen in het beste geval als grappig omschreven kunnen worden.


Dat kon volgens Google niet de bedoeling zijn, dus besloot het om eerder naar de plaats te kijken waar een kernwoord voorkwam. Titels en ‘strategische’ plekken van een tekst werden gescreend, in combinatie met metatitles en metadescriptions. Zo kon je als webschrijver ‘normale’ teksten schrijven en wist Google toch wat de inhoud van een website was.


Tegelijk werden de ‘technische’ aspecten van een site belangrijker. Hoe zwaar zijn de afbeeldingen, hoe snel opent de website op een smartphone of op een tablet, welke programmeertaal wordt gebruikt, … Allerlei zaken waar de webontwikkelaar een grotere invloed op heeft dan de copywriter. Maar ook deze technische criteria hebben hun beperkingen. Zo kun je een technisch perfecte website bouwen, als de gebruiker er de info niet vindt die hij zoekt, zal hij terugkeren naar de zoekmachine voor een nieuwe opzoeking. En dat is nu net wat Google wil vermijden; ze willen dat de gebruiker in zo weinig mogelijk kliks een antwoord vindt op zijn of haar vraag.


Een volgende stap in de SEO-beoordeling werd dus de ‘externe’ impact van een website, of de zogenaamde referrals. Als andere websites, liefst van al websites met veel bezoekers, naar een bepaalde site verwijzen, gaat Google ervan uit dat deze website goede content aanbiedt en zal het hem dus beter beoordelen.



Conclusie: terug bij af en ‘content is king’?


In heel grote lijnen kunnen we stellen dat content (lees: kernwoorden) in de begindagen heilig was en dat Google vandaag minstens evenveel aandacht besteedt aan de technische aspecten van een website. Echter wel met die opmerking dat je site vooral ‘interessant’ moet zijn en dat de gebruiker er een antwoord moet vinden op zijn of haar vragen. En daar zijn we dus terug bij het belang van een goede copywriter. Pas als je website degelijke content bevat, waar gebruikers graag komen en nog liever blijven, zal Google je belonen met een goede ranking.